El Consell d’Associacions de Barcelona (CAB), dins del marc la campanya electoral per a les eleccions municipals, va organitzar el passat 14 de maig a les Cotxeres de Sants, un debat amb diferents candidatures per tractar i debatre les seves propostes en relació al model de participació i al paper de l’associacionisme. Ràdio Ateneu del Clot va enregistrar el debat. Escolteu-lo en aquest enllaç. (Intervencions sobre associacionisme i les propostes del CAB a partir del minut 46' 24'')

 El debat va ser moderat per Jofre Palau ( president de Ateneu del Clot) i Alfons Tiñena (president del CAB). Va comptar amb un primer bloc en el que els diferents representants van exposar el model de participació ciutadana que volen per Barcelona. “La participació dels ciutadans és una prioritat i les associacions són una de les principals eines per permetre aquesta participació” deia Koldo Blanco de Ciutadans. Des de la CUP Capgirem Barcelona, Eulalia Reguant va valorar la participació política com “un embrió del nou model democràtic, econòmic i social que volem construir des de baix per democratitzar la política”. Qui creu que la participació s’ha convertit en reivindicació en comptes de construcció és Jordi Coronas d’ERC: “Hem de canviar aquest paradigma i per això apostem per una participació que vagi cap a la governança col·laborativa, és a dir, un govern de transparència i participació, tot en un únic paquet”. En la mateixa línia va apostar Gala Pin de Barcelona En Comú: “La participació ha de ser una política transversal i no sectorial, ha de caminar cap a la coproducció de les polítiques públiques”. En canvi, des del PP van apostar per un model propi de participació, “una manera de profunditzar en la democràcia i reforçar-la, però no és un mecanisme de substituir a la democràcia representativa”, deia Oscar Zayas. Quim Mestre del PSC va parlar d’un model de participació que té a veure amb la situació que viu la ciutat, “de crisi que ha fet danys a molts barris de la ciutat”, per això deia que els socialistes aposten per dos grans pilars “enfortir i reforçar el teixit associatiu i la participació”. Tancant aquest bloc, Carles Agustí de CiU va afirmar que cal una “dinàmica política nova”, i “creiem que aquesta nova política es basa en els principis que la gent demana: transparència, proximitat, pedagogia, implicació i participació ciutadana”.

Després de tractar el segon bloc, en el que cada representant va anunciar algunes de les propostes vinculades al món associatiu i a la participació col·lectiva a la ciutat de Barcelona. En aquest apartat les diferents candidatures van poder fer referència a les 12 propostes elaborades per el Consell d'Associacions de Barcelona. Sobre aquestes va haver un ampli consens a favor de les mesures presentades menys en el model de participació de la ciutat on hi havien diferents matisos entre els diferents grups i en la proposta de derogar l'ordenança de civisme. CUP Capgirem Bcn i Barcelona En Comú es posicionaven a favor de la seva derogació, CiU, PSC i ERC proposen una modificació des de la perspectiva associativa i C’s i PP estan en contra de qualsevol modificació que sigui més permissiva que l’actual.

 

Finalment, els assistents van poder intervenir en el debat preguntant als candidats diferents qüestions relacionades amb la participació i l’associacionisme a la ciutat.