Xavier Trias (CiU). "Hem de definir conjuntament un nou marc per a la cessió i ús d'equipaments municipals. D'una banda per fer front a la sempre difícil demanda d'espais de treball per a les associacions. Per una altra, ens proposem fer una aposta per la cogestió, deixant que el teixit associatiu es responsabilitzi de la bona gestió dels equipaments"

Què fareu perquè l'associacionisme continuï sent un element de cohesió social, d'integració i generació de ciutadania?

L'associacionisme és un tret diferenciador de Barcelona. Capital d'un país sense estat, Barcelona, en els moments difícils ha confiat en la societat civil com a eina sobre la que bastir un projecte de ciutat compartit. Ara bé, la vitalitat del moviment associatiu no pot dependre únicament de la voluntat de l'administració i d'un Ajuntament que sembla que vulgui controlar-ho tot.

L'Ajuntament hi tindrà un rol important, en nosaltres sempre heu trobat una actitud de mà estesa, i de complicitat especial. Però ara toca que junt a vosaltres, a les entitats i associacions, ens adaptem a les noves realitats que fan de Barcelona una ciutat dinàmica, diversa i capdavantera.

Confio en que l'associacionisme barceloní mantingui en el futur el seu esperit crític, que generi debat ciutadà (com en el 2n Congrés d'Associacions de Barcelona), i que puguem seguir treballant per enfortir la societat i treballar sobre els valors compartits que la sustenten.

Quin suport li donareu al teixit associatiu en la propera legislatura? Una proposta per millorar el reconeixement? Una proposta per millorar el finançament? Una proposta per millorar els locals (public i/o privats)? Una proposta per facilitar l'ús col·lectiu de l'espai públic?

El 2n Congrés ha estat plantejat amb la voluntat de tractar tots aquests punts fonamentals. El reconeixement passa per respectar l'actualització del codi ètic de les associacions de Barcelona, i la declaració d'entitat d'interès ciutadà que tan heu reivindicat.

Pel que fa al finançament acabarem amb el clientelisme de les subvencions, i donarem transparència als convenis plurianuals de col·laboració. Treballarem per tenir una legislació que permeti millorar el finançament, públic i/o privat, de les associacions amb l'objectiu de dotar-les d'eines que permetin avançar cap a l'excel·lència i l'autonomia financera.

Finalment hem de definir conjuntament un nou marc per a la cessió i ús d'equipaments municipals. D'una banda per fer front a la sempre difícil demanda d'espais de treball per a les associacions. Per una altra, ens proposem fer una aposta per la cogestió, deixant que el teixit associatiu es responsabilitzi de la bona gestió dels equipaments.

Com assumireu les propostes del 2n Congrés d'Associacions de Barcelona com a base per la elaboració el Pla de Mesures de Suport a les Associacions de Barcelona?

El primer pas serà seure, com a Alcalde, amb els responsables del 2n Congrés per rebre les conclusions i els acords presos. Posteriorment, i en el marc del Consell Municipal d'Associacions, començarem a debatre i a elaborar un Pla de Mesures de Suport a les Associacions de la ciutat de Barcelona.

Per què parlo del Consell Municipal d'Associacions de Barcelona? Perquè és un òrgan ja existent i reconegut per tothom, i en el qual s'hi troben representades les associacions i tots els partits polítics de l'Ajuntament. Hem d'aconseguir que les propostes i els acords del 2n Congrés esdevinguin compromisos ferms, assumibles per l'Ajuntament. Com sempre dic aquest camí l'hem de fer conjuntament, entre tots i amb el màxim consens possible.

L'associacionisme de la ciutat vist pels candidats a les eleccions municipals