Roda de premsa

Agbar i d’altres empreses properes han presentat darrerament cinc contenciosos administratius contra la celebració d’una consulta ciutadana sobre si la gestió de l’aigua a la ciutat ha de ser pública o no. Des del CAB entenem que hem de tenir la capacitat de decidir sobre aquelles qüestions bàsiques que ens afecten a totes i a tots, com és el cas de la gestió de l’aigua. Per aquest motiu, hem acompanyat a la FAVB i a Aigua és Vida en una roda de premsa en la qual hem presentat un comunicat conjunt per denunciar el que considerem un atac a la democràcia per part de l'empresa.

La FAVB (Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona), la Plataforma Aigua és Vida i el CAB, així com diverses persones implicades en la campanya d’aquesta iniciativa ciutadana, ens hem personat en aquests recursos perquè considerem que són atacs intolerables a la capacitat de participació democràtica i d’incidència política de la població.

Per aquest motiu, avui hem acompanyat a la FAVB i a Aigua és Vida en una roda de premsa celebrada a la seu de la FAVB en la qual s'han exposat els recursos presentats per Agbar, quins interessos té aquesta multinacional francesa i s'ha demanat als diferents grups municipals que explicitin el seu compromís clar i ferm en la defensa dels drets de participació de la ciutadania.

Consulteu a la web de la FAVB el comunicat conjunt que hem presentat als mitjans

Des del CAB no ens pertoca entrar en el debat sobre el model de gestió de l'aigua. Aquesta és una decisió que l’ha de prendre el conjunt de barcelonines i barcelonins. Però si que considerem que la reacció d’Agbar representa un atac directe al dret a la participació de la ciutadania. Un dret recollit en el Reglament de Participació Ciutadana aprovat pel ple municipal durant la tardor de 2017. Des del Consell volem defensar fermament aquest reglament, que permet consultes ciutadanes com aquesta,  i el fet que sigui la ciutadania qui prengui aquestes decisions, perquè és d’aquesta manera que podem incidir en les polítiques públiques i millorar la participació democràtica a la ciutat.

Cal tenir en compte que el passat 26 d'octubre del 2018 el ple de l'Ajuntament ja va aprovar la celebració d'una consulta per decidir si a Barcelona l'aigua ha de ser pública o no. Aquesta consulta havia estat avalada, prèviament, per 27.000 signatures i s'ha de realitzar en els propers mesos, un cop constituït el nou Ajuntament sortit de les eleccions del proper 26 de maig.