Notícies

Més de 2.300 entitats participen en l’edició d’El Panoràmic 2017

Presentació ElPanoràmic3Aquest dijous 20 de setembre ha tingut lloc la presentació de l’informe ‘El Panoràmic’ 2017 al Reial Centre Artístic de Barcelona. L’acte s’ha iniciat amb la benvinguda a càrrec d’Enric Canet, vocal de la junta del CAB i director Relacions Ciutadanes al Casal dels Infants per l'Acció Social als Barris, que ha valorat especialment la participació de les entitats que han format part de l’estudi i ha agraït també el suport a la Fundació Bancària “La Caixa”, la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Barcelona. Canet ha remarcat que "aquesta és la quarta edició i val la pena destacar l'equip tècnic que ho fa possible".

 

Descàrrega de l'informe aquí 

Per la seva part, Marc Viñas, Subdirector General de Cooperació Social i Voluntariat de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat de Catalunya ha posat de manifest que "el Govern ens sentim part d'aquest projecte perquè en la seva forma de ser ens hi sentim molt còmodes". També ha posat èmfasi en què “El Panoràmic és una eina interessant tant pel què com pel com, amb una metodologia molt professional i un treball de qualitat". En nom de l’Ajuntament de Barcelona, Fernando Pindado ha afirmat que "les associacions són una arma carregada de futur" per concloure que "tenir termòmetres per saber la temperatura del sector és clau".

En aquesta edició, l’informe aporta novetats respecte als anys anteriors, amb canvis metodològics i de continguts. Així ho han posat de manifest les entitats impulsores del projecte, el Consell d’Associacions de Barcelona (CAB), la Fundació Pere Tarrés, la Fundació Ferrer i Guàrdia i l’Observatori del Tercer Sector. Destaquen els capítols destinats a anàlisis específiques de programes de voluntariat, equitat de gènere, participació i la realitat de la base social a les entitats. A més, s’ha posat un nou focus d’atenció en la diferenciació entre les associacions de base i la resta d’organitzacions. En total, la recerca ha comptat amb 2.300 respostes per part d’entitats i organitzacions no lucratives, amb un treball de camp ha durat 4 mesos i en què hi són representades les 8 vegueries del país.

Una dinàmica en què hi ha pogut participar tot el públic assistent ha permès descobrir algunes de les dades que aporta El Panoràmic 2017. Entre d’altres, sobresurt el fet que Catalunya comptaria amb més de 23.000 entitats actives, que el percentatge de dones que participen en la base social de les organitzacions és superior al 50% i que el grau d’implicació majoritari és el de persones associades inactives. Pel que fa a les fonts de finançament, la principal són els recursos propis, especialment en les entitats de menor envergadura, mentre que només el 43% de les organitzacions disposen de mecanismes de valoració per a les persones participants a les activitats. L’acte ha finalitzat amb una xerrada entre Elisenda Rovira i Jordi Mir al voltant dels reptes de les associacions respecte al foment de la participació interna i la implicació de la base social. 

 

Què és el Panoràmic?

 

És la macro enquesta que pretén explicar i millorar l’impacte que generen les organitzacions a la societat a través de l’anàlisi de la seva realitat, la seva funció i evolució i les activitats que desenvolupen. Els objectius del projecte són fer visible l’impacte real de les organitzacions, ajudar a fer-les créixer, crear una xarxa de col·laboració entre elles, generar una base de dades col·laborativa, oberta i accessible per a tothom i millorar la seva transparència. Les entitats impulsores del projecte, el Consell d’Associacions de Barcelona (CAB), la Fundació Pere Tarrés, la Fundació Ferrer i Guàrdia i l’Observatori del Tercer Sector i compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona.

Convocada la XXV edició del Premi Voluntariat

03-26-2018 Premi Voluntariat 2017El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a través de la DGACC, convoca una nova edició del Premi Voluntariat que vol reconèixer aquells projectes que promouen els valors cívics i la millora de l’impacte del voluntariat, tant dins l’entitat com en la societat.

Enguany, per a la vint-i-cinquena edició del Premi Voluntariat, les entitats interessades podran presentar la sol·licitud de projectes o activitats la finalitat dels quals sigui la millora o desenvolupament del treball en xarxa de l’entitat.

+ info

20/9: presentació informe #ElPanoràmic 2017. Inscripcions obertes!

ElPanoràmic PresentacioSet18defEl dijous 20 de setembre es presentarà l'Informe 2017 de #ElPanoràmic. L'acte es realitzarà a les 18 h, a la seu del Reial Cercle Artístic de Barcelona (c. dels Arcs, 59). La presentació és gratuïta i només cal formalitzar la inscripció a través del següent enllaç:

Formulari d'inscripció

Llegeix més...

Governem Torre Jussana - Vine i participa en el tejeRedes LAB de Torre Jussana

tejeredeslabTJVine i participa en el tejeRedes LAB de Torre Jussana!


Els propers 17 i 18 de setembre de 2018 a Torre Jussana de 11h a 20h (dinar gratuït inclòs als que participeu a totes les sessions)

Serà una trobada amb la comunitat que està al voltant de tejeRedes per generar sinergies al voltant de la governança de l'Espai Torre Jussana. El #tejeRedesLAB busca generar un espai per experimentar i co-crear pràctiques de gestió col·laborativa, treballant sobre casos reals de col·lectius i / o organitzacions, potenciant el treball en xarxa, l'intercanvi d'experiències i la recerca de connexions entre els participants. Podeu trobar més informació sobre el Tejeredes Lab en aquest enllaç

Formulari inscripció 

Llegeix més...

Ja us podeu inscriure a l’Escola d’Estiu del Voluntariat 2018

captura de pantalla 2018-07-16 a las 11.39.08La Direcció General d’Acció Cívica i Ciutadana (DGACC) ha organitzat una nova edició de l’Escola d’Estiu del Voluntariat (EEV).

Enguany, la 19a edició tindrà lloc el 19 de setembre al Campus del Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra. En aquesta edició, l’EVV posarà l’accent sobre la necessitat de potenciar la comunicació dels programes i les activitats de les entitats de voluntariat.

+ info i inscripcions