Més de 2.300 entitats participen en l’edició d’El Panoràmic 2017

Presentació ElPanoràmic3Aquest dijous 20 de setembre ha tingut lloc la presentació de l’informe ‘El Panoràmic’ 2017 al Reial Centre Artístic de Barcelona. L’acte s’ha iniciat amb la benvinguda a càrrec d’Enric Canet, vocal de la junta del CAB i director Relacions Ciutadanes al Casal dels Infants per l'Acció Social als Barris, que ha valorat especialment la participació de les entitats que han format part de l’estudi i ha agraït també el suport a la Fundació Bancària “La Caixa”, la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Barcelona. Canet ha remarcat que "aquesta és la quarta edició i val la pena destacar l'equip tècnic que ho fa possible". 

Descàrrega de l'informe aquí 

 

Per la seva part, Marc Viñas, Subdirector General de Cooperació Social i Voluntariat de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat de Catalunya ha posat de manifest que "el Govern ens sentim part d'aquest projecte perquè en la seva forma de ser ens hi sentim molt còmodes". També ha posat èmfasi en què “El Panoràmic és una eina interessant tant pel què com pel com, amb una metodologia molt professional i un treball de qualitat". En nom de l’Ajuntament de Barcelona, Fernando Pindado ha afirmat que "les associacions són una arma carregada de futur" per concloure que "tenir termòmetres per saber la temperatura del sector és clau".

En aquesta edició, l’informe aporta novetats respecte als anys anteriors, amb canvis metodològics i de continguts. Així ho han posat de manifest les entitats impulsores del projecte, el Consell d’Associacions de Barcelona (CAB), la Fundació Pere Tarrés, la Fundació Ferrer i Guàrdia i l’Observatori del Tercer Sector. Destaquen els capítols destinats a anàlisis específiques de programes de voluntariat, equitat de gènere, participació i la realitat de la base social a les entitats. A més, s’ha posat un nou focus d’atenció en la diferenciació entre les associacions de base i la resta d’organitzacions. En total, la recerca ha comptat amb 2.300 respostes per part d’entitats i organitzacions no lucratives, amb un treball de camp ha durat 4 mesos i en què hi són representades les 8 vegueries del país.

Una dinàmica en què hi ha pogut participar tot el públic assistent ha permès descobrir algunes de les dades que aporta El Panoràmic 2017. Entre d’altres, sobresurt el fet que Catalunya comptaria amb més de 23.000 entitats actives, que el percentatge de dones que participen en la base social de les organitzacions és superior al 50% i que el grau d’implicació majoritari és el de persones associades inactives. Pel que fa a les fonts de finançament, la principal són els recursos propis, especialment en les entitats de menor envergadura, mentre que només el 43% de les organitzacions disposen de mecanismes de valoració per a les persones participants a les activitats. L’acte ha finalitzat amb una xerrada entre Elisenda Rovira i Jordi Mir al voltant dels reptes de les associacions respecte al foment de la participació interna i la implicació de la base social. 

 

Què és el Panoràmic?

 

És la macro enquesta que pretén explicar i millorar l’impacte que generen les organitzacions a la societat a través de l’anàlisi de la seva realitat, la seva funció i evolució i les activitats que desenvolupen. Els objectius del projecte són fer visible l’impacte real de les organitzacions, ajudar a fer-les créixer, crear una xarxa de col·laboració entre elles, generar una base de dades col·laborativa, oberta i accessible per a tothom i millorar la seva transparència. Les entitats impulsores del projecte, el Consell d’Associacions de Barcelona (CAB), la Fundació Pere Tarrés, la Fundació Ferrer i Guàrdia i l’Observatori del Tercer Sector i compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona.